Deel onze website:
twiter_icon in_icon facebook_icon p_icon h_icon

U bevindt zich hier: Home /Behandelingen /Snurken en slaapanoe
Snurken en obstructieve slaapapnoe

Snurken is niet alleen vervelend, maar leidt vaak tot obstructieve slaapapnoe. Obstructieve slaapapnoe is een ernstige aandoening die verschillende levensbedreigende ziekten kan veroorzaken of verergeren. Diabetes, hypertensie, hartfalen zijn de belangrijkste. Door de verstoorde slaap heeft slaapapnoe ook een belangrijke negatieve invloed op het dagelijkse psychosociaal en professioneel leven van deze mensen. Tenslotte kan deze vermoeidheid en slaperigheid overdag leiden tot ernstige ongevallen.

Vooraleer over behandelingsmethoden te spreken, maakt een polysomnografie (slaaponderzoek), eventueel aangevuld met andere onderzoeken, duidelijk dat de diagnose van obstructieve slaapapnoe kan gesteld worden. De eerste stappen die dan moeten gezet worden; zijn vermagering, rook- en alcoholstop. Daarna zijn er verschillende opties mogelijk.

De voorkeursbehandeling voor ernstige slaapapnoe is tot op heden nog steeds de CPAP, waarbij de dichtvallende luchtweg tijdens een apnoefase door een pompje weer opengeblazen wordt. Hiervoor moet je wel de ganse nacht een masker dragen, waardoor deze luchtstroom onder positieve druk in de bovenste luchtwegen kan gepompt worden. Voor matige tot ernstige slaapapnoe maken wij vaak een MRA (mandibulair repositie apparaat). Dit is een mondstukje dat na analyse van mond-, kaak- en aangezicht, individueel vervaardigd wordt door een gespecialiseerd technisch lab. Vooral mensen met een terugliggende onderkaak (‘dubbele kin’) hebben veel baat bij deze behandeling. Doch ze komt ook in aanmerking bij mensen met normale kaakverhoudingen.

Indien het MRA een duidelijk positief effect heeft op de slaapapnoe, kan een bimaxillaire osteotomie met bovenkaakverbreding en liposuctie van de hals een definitieve oplossing bieden voor obstructieve slaapapnoe (volgens de recentste wetenschappelijke literatuur met meer dan 90% succes). Tijdens deze operatie worden bovenkaak, onderkaak en soms de kin naar voor geplaatst, wordt de bovenkaak verbreed en wordt het overtollige vet uit de nek weggezogen. De operatie is ingewikkeld en duurt twee à drie uur, maar de resultaten kunnen verbluffend zijn. De mensen blijven 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis en zijn 2 weken werkonbekwaam. Deze ingrepen gebeuren best in combinatie met orthodontie, om een juiste kaak- en beetverhouding te bekomen.

 

Nog vragen?
Contact
 • ANTWERPEN
  ZMACK Antwerpen
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • DEURNE
  ZMACK Durn
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • EDEGEM
  ZMACK Uza
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • BRASSCHAAT
  ZMACK Brasschaat
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • LIER
  ZMACK Lier
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • RUMST
  ZMACK Rumst
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
Nieuws
14-10-2017
Symposium multidisciplinaire schisisbehandeling
01-01-2017
ZMACK trapt mee tegen kanker!
24-05-2016
Succesvol ZMACK-Event
17-04-2015
19 mei 2016: ZMACK-event 2016