Deel onze website:
twiter_icon in_icon facebook_icon p_icon h_icon

U bevindt zich hier: Home /Nieuws
PRP, PRF what’s new?

De laatste maanden komt de behandeling met PRF weer meer in de aandacht, maar wat houd deze techniek juist in, wat zijn de verschillen tussen PRF, PRP, L-PRF, … eigenlijk? En wat zijn de mogelijkheden en voordelen hiervan? Op deze vragen geven we een kort en duidelijk antwoord.

De heling van bot en weke delen wordt gemoduleerd door een breed scala aan complexe intra- en extracellulaire signalen waarbij proteïnen als groeifactoren een belangrijke rol spelen. De eerste stap in de wondheling is het vormen van een coagulum, een bloedklonter, het is bekend dat bloedplaatjes een zeer belangrijke rol spelen in de vorming van de bloedklonter en het vrijstellen van allerlei groeifactoren en signalen die de wondheling promoten. Het zijn net deze belangrijke eigenschappen die maken dat een concentraat van autologe bloedplaatjes (verkregen uit bloed dat bij de patient wordt afgenomen) de heling kan stimuleren., verbeteren en versnellen in bepaalde situaties.

PRP staat voor Plaatjes-Rijk-Plasma en wordt verkregen door het bloed van de patient na toevoeging van ondermeer citraat in een speciaal apparaat te centrifugeren. Er bestaan technieken om P-PRP te bekomen: “Puur” PRP en L-PRP: “Leucocyten”-rijk-PRP. PRP in na preparatie een vloeistof die kan geïnjecteerd worden (toepassingsgebied voor huidletsels en esthetische chirurgie) maar ook na toevoeging van thrombine in gel vorm kan omgezet worden.

PRF betekent Plaatjes rijk Fibrine. Ook hier bestaat het onderscheid tussen P en L –PRF. PRF wordt eveneens verkregen door centrifuge van het bloed van de patient. PRF is direct na preparatie een soort gel, en er kunnen “biologische” membranen mee gemaakt worden die gebruikt worden in sinuslifting, bij botgreffen en andere preprothetische of dentoalveolaire chirurgie.

Deze behandelingsmodaliteiten vonden hun oorsprong in de jaren ’70 in de ontwikkeling van fibrinelijm. Gradueel evolueerde de verschillende technieken omtrent PRP en PRF en er was lange tijd behoorlijk wat controverse over wat werkt, wat niet, en in welke gevallen deze technieken nuttig kunnen zijn. Doorheen de jaren werd duidelijk dat binnen de maxillofaciale heelkunde vele toepassingsgebeiden voor deze technieken bestaan. Het is met name L-PRF wat in de orale chirurgie gebruikt wordt. Het kan de genezing bespoedigen en verbeteren. Onze dienst gebruikt al meer dan 15 jaar L-PRF en L-PRP, niet alleen bij preprothetiek en binnen te implantologie maar bvb ook bij schisispatiëntjes waar de benige kaakspleet chirurgisch gesloten wordt.

De laatste maanden kwam L-PRF weer meer in de aandacht, dit mede door de toenemende bekendheid van deze techniek binnen de tandheelkunde en parodontologie.

In sé zijn deze technieken de laatste jaren niet veranderd, wel zijn er nieuwere toestellen op de markt gekomen en is er meer literatuur beschikbaar gekomen die ons leert dat PRF in bepaalde gevallen een meerwaarde kan bieden.

Ons team beschikt over de meest up-to date apparatuur voor deze behandelingsmodaliteiten, een ervaren medische staf die het bloed kan afnemen en zal L-PRF en L-PRP aanbieden aan alle patiënten die hier baat bij kunnen hebben.

Contact
 • ANTWERPEN
  ZMACK Antwerpen
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • DEURNE
  ZMACK Durn
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • EDEGEM
  ZMACK Uza
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • BRASSCHAAT
  ZMACK Brasschaat
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • LIER
  ZMACK Lier
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • RUMST
  ZMACK Rumst
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
Nieuws
14-10-2017
Symposium multidisciplinaire schisisbehandeling
01-01-2017
ZMACK trapt mee tegen kanker!
24-05-2016
Succesvol ZMACK-Event
17-04-2015
19 mei 2016: ZMACK-event 2016