Deel onze website:
twiter_icon in_icon facebook_icon p_icon h_icon

U bevindt zich hier: Home /Behandelingen /Oncologie
Chirurgie en reconstructie

Chirurgie is een essentieel onderdeel in de behandeling van tumoren in het aangezicht.

Wanneer een kwaadaardig letsel in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd (CT scan - biopsiename -…) is vaak het chirurgisch wegnemen van het letsel een afdoende behandeling. Wanneer echter blijkt dat er uitzaaiingen zijn of er redenen zijn om dit te vermoeden wordt vaak een halsklierevidement uitgevoerd, al of niet in combinatie met het wegnemen van de tumor. Uiteraard wordt ook in dit onderdeel van onze specialiteit maximaal ingezet op ‘Quality of life’! Het is een normale slik-, spraak- en kauwfunctie die we ten allen tijde nastreven, niet te vergeten de impact die deze ingrepen kunnen hebben op het uiterlijk. Reconstructieve chirurgie is dan ook vaak essentieel om dit doel maximale waarde te geven. De artsen, die zich op onze dienst ‘ontfermen’ over deze patiënten, zijn dan ook hoog opgeleide chirurgen in centra met wereldfaam op het oncologisch veld.

Omwille van het feit dat er bij een kwaadaardig letsel t.h.v. het aangezicht meestal geen pijnklachten zijn, worden deze letsels regelmatig pas in een later stadium ontdekt. Uitgebreidere chirurgie is dan ook noodzakelijk. Naast een uitgebreidere chirurgie om het lokaal letsel te verwijderen zal men vaak ook de klieren ter hoogte van de hals mee verwijderen, om ook de microscopisch kleine uitzaaiingen reeds te behandelen. In zeldzame gevallen moet er voor een herstel van de kwaadaardige tumorzone weefsel van een andere plaats van het lichaam genomen worden.

Het is vanzelfsprekend dat deze behandeling van tumoren een multidisciplinaire aanpak nodig heeft, zodat deze verschillende diensten samen het meest optimaal behandelingsplan voorop kunnen stellen.

 

Radiotherapie

Radiotherapie betekent letterlijk: behandeling door (röntgen- of gamma)straling. Op de afdeling Radiotherapie kunt u terecht voor zowel uitwendige als inwendige bestraling.

In het eerste geval wordt de straling opgewekt door een bestralingstoestel en nauwkeurig gericht op het te behandelen gebied. Voor de radiotherapiebehandeling zal er een gepersonaliseerd masker worden aangemaakt zodat het hoofd zich steeds in dezelfde positie bevindt. Daardoor is de nauwkeurigheid van de bestraling gegarandeerd.

In zeldzame gevallen kan er geopteerd worden voor het plaatsen van radioactieve staafjes in of vlakbij de tumor. Dit noemen we ook wel brachytherapie.

Radiotherapie heeft voornamelijk invloed op snel delende cellen. Tumorcellen zijn snel delende cellen.

 

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met stoffen die we cytostatica of chemotherapeutica noemen. Deze middelen kunnen kankercellen doden of kunnen de groei van kankercellen remmen. Er zijn veel verschillende cytostatica die ieder op een andere manier de kankercel aanvallen. Het voornaamste aangrijpingspunt van de meeste cytostatica is de celdeling. De chemotherapie kan voor de chirurgie plaatsvinden, om de tumor in volume te laten afnemen. Na de chirurgie kan er ook geopteerd worden voor het opstarten van een chemokuur, om de mogelijke microscopische restletsels te elimineren.

 

Voor meer informatie

Oncologie: www.iridiumkankernetwerk.be

 

Nog vragen?
Contact
 • ANTWERPEN
  ZMACK Antwerpen
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • DEURNE
  ZMACK Durn
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • EDEGEM
  ZMACK Uza
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • BRASSCHAAT
  ZMACK Brasschaat
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • LIER
  ZMACK Lier
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • RUMST
  ZMACK Rumst
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
Nieuws
14-10-2017
Symposium multidisciplinaire schisisbehandeling
01-01-2017
ZMACK trapt mee tegen kanker!
24-05-2016
Succesvol ZMACK-Event
17-04-2015
19 mei 2016: ZMACK-event 2016