Deel onze website:
twiter_icon in_icon facebook_icon p_icon h_icon

U bevindt zich hier: Home /Behandelingen /Mondheelkunde
Wijsheidstanden

De wijsheidstanden, ook wel verstandskiezen genoemd, zijn de achterste kiezen van het menselijk gebit. Deze breken meestal door op een leeftijd van 17 tot 25 jaar. Een spontane doorbraak van de wijsheidstanden is niet altijd te verwachten. Plaatsgebrek is de hoofdoorzaak van de meeste problemen die te wijten zijn aan de wijsheidstanden. Aangezien de mondhygiëne vandaag de dag veel beter is dan vroeger, moeten er veel minder tanden verwijderd worden. Dit is een van de redenen waarom er vandaag de dag meer mensen zijn waar er onvoldoende ruimte is voor een spontane doorbraak van de wijsheidstanden. De wijsheidstand kan in dit opzicht dan ook gezien worden als een soort reserve tand.

Mogelijke aandoeningen van de wijsheidstanden:
- onsteking van het tandvlees (pericoronitis)
- aantasting van de naburige tand
- cyste vorming

 

Botanker

Er wordt in de orthodontie meer en meer gebruik gemaakt van het botanker. Dit is een bijkomend hulpmiddel voor de orthodont om bepaalde tandbewegingen te realiseren zonder de andere tandelementen te belasten.

Het botanker wordt meestal onder plaatselijke verdoving geplaatst.

 

Ingesloten hoektand

Ingesloten tandelementen zijn tandelementen waarvan geen spontane doorbraak te verwachten is. Meestal gaat het om de hoektand van de bovenkaak. Een doorbraak (eruptie) van de hoektand wordt verwacht op een leeftijd van 10 jaar. Hoektanden zijn belangrijk voor de esthetiek en de stabiliteit van het gebit. Daarenboven hebben ze een belangrijke functie in de kauwbeweging van de onderkaak.

Wanneer de patiënt door de tandarts / orthodont gestuurd wordt voor het vrijleggen van de hoektand zal tijdens de eerste consultatie nagegaan worden wat de exacte positie van de ingesloten hoektand is. Een radiologische 3D beeldvorming geeft deze informatie. Het voordeel van deze radiologische analyse is dat er op hetzelfde moment ook kan nagegaan worden of er reeds beschadiging heeft plaatsgevonden van de naburige tandelementen. Wanneer men over al deze informatie beschikt, kan men een optimaal behandelingsplan opstellen.

De ingreep “vrijleggen van de hoektand“ gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

 

Kaakgewricht

Veel mensen hebben last van (een bepaalde) pijn t.h.v. het kaakgewricht. De moeilijkheid is vaak te achterhalen of de pijnklachten afkomstig zijn van het kaakgewricht zelf of dat deze eerder het gevolg zijn van een overbelasting van het kaakgewricht. Deze hebben beide een verschillende aanpak nodig om tot een resultaat te komen.

 

Slijmvliesafwijkingen

Het slijmvlies in de mondholte heeft normaal een egale rood-roze kleur. Afwijkingen van het mondslijmvlies kunnen in meerdere kleuren en vormen voorkomen. Het kan gaan om een plaatselijk gegeven, maar het kan ook zijn dat de afwijking het resultaat is van een algemene lichamelijke aandoening. Wanneer het letsel na 14 dagen nog steeds aanwezig is, is het opportuun om dit letsel door de huisarts / tandarts te laten nazien.

 

Wortelpuntoperaties

Een onsteking ter hoogte van de tandwortel is meestal te wijten aan het afsterven van de zenuw. Deze apicale ontsteking wordt behandeld door een endodontische opvulling van het zenuwkanaal bij de tandarts of endodontoloog.

Als de ontsteking na enige tijd terugkomt, blijft een endodontische herbehandeling de voorkeursbehandeling.

Soms kan er toch geopteerd worden om een apexresectie (verwijderen van het wortelpunt/ontsteking) te laten uitvoeren.

Indicaties voor apexresectie:
1/ het niet toegankelijk zijn van het wortelpunt (vb. kroon met stiftopbouw)
2/ grote apicale cyste die niet kleiner wordt na een endodontische behandeling
3/ steeds wederkerende acute ontstekingen na het afsluiten van het gebitselement

 

Nog vragen?
Contact
 • ANTWERPEN
  ZMACK Antwerpen
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • DEURNE
  ZMACK Durn
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • EDEGEM
  ZMACK Uza
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • BRASSCHAAT
  ZMACK Brasschaat
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • LIER
  ZMACK Lier
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
 • RUMST
  ZMACK Rumst
  dubbelklik op het kaartje voor een vergrote weergave
  Uw adres*
Nieuws
14-10-2017
Symposium multidisciplinaire schisisbehandeling
01-01-2017
ZMACK trapt mee tegen kanker!
24-05-2016
Succesvol ZMACK-Event
17-04-2015
19 mei 2016: ZMACK-event 2016