Kaakchirurgie Implantologie Aangeboren afwijkingen Oncologie Mondheelkunde Esthetische chirurgie Slapen en slaapapneu Dermatochirurgie Faciale traumatologie
/ Wat we doen / Slapen en slaapapneu

Voor verdere uitleg download onze infobrochure:

/ Wat we doen / Oncologie / chirurgie

Slapen en slaapapneu

Snurken is niet alleen vervelend, maar leidt vaak tot obstructieve slaapapneu. Obstructieve slaapapneu is een ernstige aandoening die verschillende levensbedreigende ziekten kan veroorzaken of verergeren. Diabetes, hypertensie, hartfalen zijn de belangrijkste. Door de verstoorde slaap heeft slaapapneu ook een belangrijke negatieve invloed op het dagelijkse psychosociaal en professioneel leven van deze mensen. Tenslotte kan deze vermoeidheid en slaperigheid overdag leiden tot ernstige ongevallen.

Vooraleer over behandelingsmethoden te spreken, maakt een polysomnografie (slaaponderzoek), eventueel aangevuld met andere onderzoeken, duidelijk dat de diagnose van obstructieve slaapapneu kan gesteld worden. De eerste stappen die dan moeten gezet worden; zijn vermagering, rook- en alcoholstop. Daarna zijn er verschillende opties mogelijk.

De voorkeursbehandeling voor ernstige slaapapneu is tot op heden nog steeds de CPAP, waarbij de dichtvallende luchtweg tijdens een apneufase door een pompje weer opengeblazen wordt. Hiervoor moet je wel de ganse nacht een masker dragen, waardoor deze luchtstroom onder positieve druk in de bovenste luchtwegen kan gepompt worden. Voor matige tot ernstige slaapapneu maken wij vaak een MRA (mandibulair repositie apparaat). Dit is een mondstukje dat na analyse van mond-, kaak- en aangezicht, individueel vervaardigd wordt door een gespecialiseerd technisch lab. Vooral mensen met een terugliggende onderkaak (‘dubbele kin’) hebben veel baat bij deze behandeling. Doch ze komt ook in aanmerking bij mensen met normale kaakverhoudingen.

Indien het MRA een duidelijk positief effect heeft op de slaapapneu, kan een bimaxillaire osteotomie met bovenkaakverbreding en liposuctie van de hals een definitieve oplossing bieden voor obstructieve slaapapneu (volgens de recentste wetenschappelijke literatuur met meer dan 90% succes). Tijdens deze operatie worden bovenkaak, onderkaak en soms de kin naar voor geplaatst, wordt de bovenkaak verbreed en wordt het overtollige vet uit de nek weggezogen. De operatie is ingewikkeld en duurt twee à drie uur, maar de resultaten kunnen verbluffend zijn. De mensen blijven 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis en zijn 2 weken werkonbekwaam. Deze ingrepen gebeuren best in combinatie met orthodontie, om een juiste kaak- en beetverhouding te bekomen.

logo

AZ Monica campus Antwerpen

Harmoniestraat 68
2018 Antwerpen

Tel. 03 240 26 11

www.azmonica.be [email protected] PLAN UW ROUTE
logo

AZ Monica campus Deurne

Florent Pauwelslei 1
2100 Deurne

Tel. 03 320 58 18

www.azmonica.be [email protected] PLAN UW ROUTE
logo

Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Wilrijkstraat 10
2650 Edegem

Tel. 03 821 34 47

www.uza.be [email protected] PLAN UW ROUTE
logo

AZ KLINA Brasschaat

Augustijnslei 100
2930 Brasschaat

Tel. 03 650 50 96

www.azklina.be [email protected] PLAN UW ROUTE
logo

Heilig Hart Ziekenhuis Lier

Mechelsesteenweg 24
2500 Lier

Tel. 03 491 27 36

www.hhzhlier.be [email protected] PLAN UW ROUTE
logo

AZ Rivierenland Rumst

's Herenbaan 172
2840 Rumst

Tel. 03 880 91 93

www.azrivierenland.be [email protected] PLAN UW ROUTE
logo

AZ Voorkempen Malle

Oude Liersebaan 4
2390 Malle

Tel. 03 380 20 11

www.azvoorkempen.be [email protected] PLAN UW ROUTE